Hnojení

05.09.2009 19:00

 

Jaké hnojivo a jak často jej aplikovat?

Výživa trávníků je pevnou součástí pravidelné péče o travnatou plochu. Ovlivňuje nejen vzhled plochy a barvu trávníku, ale i užitné vlastnosti, které se odvíjejí od zakořenění až po regenerační schopnosti trávníků.

 

Pro výživu trávníku jsou důležité tyto základní živiny:

 

Dusík jako základní stavební prvek - podporuje růst a regenerační vlastnosti, draslík podporuje odolnost trav vůči suchu, vymrzání a chorobám, fosfor je důležitou živinou pro tvorbu a růst kořenového systému.

Hořčík je velmi důležitý pro tvorbu chlorofylu (zelené barvivo), které je potřeba pro optimální průběh fotosyntézy. Pro hnojení trávníku je výhodné používat dlouhodobá hnojiva speciálně vyvinutá pro travnaté plochy. Většina lidí, kteří již trávník hnojí ví, jak důležitou roli hraje správná výživa travnaté plochy. Vědí také o problémech, které jsou spojeny s používáním běžných průmyslových hnojiv pro trávník, tj. nevyvážený obsah živin, vysoký obsah fosforu, vysoká ztrátovost způsobená vyplavováním, větší nebezpečí spálení trávníku a úzký sortiment druhů hnojiv.

Dlouhodobá trávníková hnojiva obsahují všechny důležité prvky pro výživu trávníku - tj. dusík, fosfor, draslík a hořčík, přičemž jejich obsah a vzájemný poměr je speciálně upraven pro potřeby výživy trávníku. Nespornou výhodou je i úspora času: hnojení trávníku průmyslovým hnojivem vyžaduje interval cca. 14 dnů, naproti tomu optimální hnojení dlouhodobým hnojivem, bez nežádoucích efektů jako je spálení trávníku nebo nárazový růst, je pouze 2x až 3x za sezónu!! Důležitá je i velikost granulace, která je upravena tak, aby se hnojivo dostalo i do nejhustšího a nejjemnějšího porostu a nespálilo listovou část trávníku. Je nutné uvést, že takovéto trávníkové hnojivo obsahuje ve 25 g/m2 (doporučená aplikační dávka) mnohonásobně více granulí než průmyslová hnojiva.
 

Pro optimální výživu trávníku v podzimním období doporučujeme používat speciální hnojiva, vyvinuta právě jen pro trávník. Tato hnojiva jsou přesně přizpůsobena potřebám trávníku. Podzimní hnojivo LK-MU 275 obsahuje všechny důležité prvky přípravu trávníku na přezimování - tj. dusík, fosfor ale především vyšší podíl draslíku, který je pro rezistenci trávních jedinců proti nemocem a vymrzání nezbytný. Draslík podporuje odolnost trav vůči suchu, vymrzání a chorobám. V jarním období tak trávník velmi rychle obnoví a to je předpokladem pro jeho rychlejší užívání.

Jak vybranné hnojivo aplikovat?

 

Pro optimální výživu plochy je nutná i optimální aplikace. K tomu slouží především aplikační vozíky, které svými variabilně nastavitelnými štěrbinami aplikují hnojivo na plochu. Tady je nutné zmínit, že jednotlivé stopy by se měli mírně překrývat aby se zamezilo tvorbě míst bez pohnojení – vznikají světlé pruhy, které se pak velmi těžko odstraňují.

Další možností je použití například bateriového rozmetadla pro menší a členité plochy a na velké plochy jsou vhodnější rozmetadla tlačené nebo tažené.

Zpět